Liberecký seniorát ČCE

Program 4. zasedání 29. konventu Libereckého seniorátu (2022)

Seniorátní výbor libereckého seniorátu Českobratrské církve evangelické podle církevního zřízení § 25 odstavec 3 svolává na návrh předsednictva konventu 4. zasedání 29. konventu Libereckého seniorátu, které se bude konat ve sboru ČCE v Jablonci v sobotu 12. listopadu 2022 od 9:30 hodin

Program zasedání

Jiří WEINFURTER, Zdeněk ZEZULA, Filip SUSA

Poznámky

1) Jednací a volební řád, článek 12. odstavec 2.
Řádně svolané shromáždění řídí předsednictvo zvolené na počátku čtyřletého období shromáždění. Při prvním zasedání shromáždění zvoleného na nové čtyřleté období, řídí shromáždění do volby nového předsedy, předseda příslušného správního orgánu.
2) Řád o správě církve článek 24. odstavec 1.
Kromě úkolů stanovených Církevním zřízením přísluší staršovstvu zejména: (…) volit ze svého středu na čtyřleté funkční období poslance konventu, a to ve sborech do 250 členů jednoho, do 500 členů dva, do 1000 členů tři, přes 1000 členů čtyři a stejný počet náhradníků, nejméně však dva.
Řád o správě církve, čl. 27.
Farní sbor vysílá na zasedání konventu poslance zvolené staršovstvem podle čl. 24 odst. 1 písm. k) tohoto řádu a jednoho poslance virilního. Farní sbor, v němž bylo rozhodnutím synodu zřízeno strategické kazatelské místo, vysílá na zasedání konventu jednoho člena správní komise, případně jednoho člena staršovstva. Virilním poslancem podle předchozího odstavce je farář samostatně spravující sbor, případně jáhen povolaný ke službě v administrovaném sboru; nemůže-li se tento účastnit zasedání konventu, nebo je-li zvolen členem seniorátního výboru, nebo je-li farní sbor uprázdněn, stává se virilním poslancem konventu kurátor sboru. Nemůže-li se kurátor zastupující faráře samostatně spravujícího sbor účastnit zasedání konventu, nebo stane-li se členem seniorátního výboru, staršovstvo vyšle na zasedání konventu některého z náhradníků. Nemůže-li se některý zvolený poslanec účastnit zasedání konventu, nebo stane-li se poslancem virilním podle § 25 odst. 1 písm. f) Církevního zřízení nebo podle předchozího odstavce, staršovstvo vyšle na příslušné zasedání konventu některého z náhradníků. Zanikne-li mandát poslance nebo náhradníka během volebního období konventu, zvolí staršovstvo do konce volebního období konventu poslance nebo náhradníka nového. Nedostačují-li náhradníci zvolení podle čl. 24 odst. 1 písm. k), nebo nemohou-li se zasedání konventu účastnit, zvolí staršovstvo pro příslušné zasedání konventu náhradníky další. Ostatní členové konventu podle Církevního zřízení § 25 odst. 1 písm. c), d), f) se nepovažují za poslance vysílané farním sborem a nemohou-li se účastnit zasedání konventu, na jejich místo náhradníci nenastupují. 1. Neúčastní-li se některý poslanec zasedání konventu, vyšle sbor na zasedání konventu některého z náhradníků. 2. Neúčastní-li se zasedání konventu kazatel, který samostatně spravuje farní sbor (uprázdnění sboru, nemoc,dovolená apod.), zastupuje ho na zasedání konventu kurátor, který se tak stává virilním členem konventu, a sbor vyšle na zasedání konventu některého z náhradníků. 3. Je-li farář sboru seniorem, nebo jeho náměstkem , či je-li kurátor sboru seniorátním kurátorem, nebo jeho náměstkem, vyšle za ně sbor na zasedání konventu některého z náhradníků.)
3) Církevní zřízení § 25. Seniorátní shromáždění (konvent)
Členy konventu jsou: e) kaplani, kteří jsou členy některého ze sborů seniorátu a jimž konvent přizná členství.
4) Jednací a volební, oddíl C, čl. 11.
8. Shromáždění může do svého zasedání pozvat i jiné členy církve jako poradce. Stane se tak na návrh předsednictva, příslušného správního orgánu, nebo člena shromáždění usnesením nadpoloviční většiny přítomných členů. Poradci se povolávají na každé zasedání zvlášť.
9. Poradce má právo se přihlásit v rozpravě o slovo a může předkládat návrhy.
5) Jednací a volební řád, oddíl C, čl. 12.7
"Slibuji před Bohem, že během své činnosti na konventu (synodu) budu svědomitě dbát svědectví Písma svatého a ustanovení církevních řádů, aby tak církev ve všem rostla v toho, kterýž jest hlava, totiž v Krista."
6) Jednací a volební řád, oddíl C, Čl. 12.8
Po složení slibu členů zvolí shromáždění zapisovatele, skrutátory a tři verifikátory zápisu. Zapisovatelé nemusí být členy shromáždění.
7) Řád o hospodaření církve čl. 3.2.
Shromáždění sboru volí nejméně dva revizory a dva náhradníky, kteří provádějí revizi a kontroly hospodaření sboru.
8) Církevní zřízení § 25 čl. 6.
Konvent volí na čtyřleté funkční období poslance na synod a jejich náhradníky. Církevní zřízení § 7. Volby, ztráta způsobilosti k volbě a ztráta úřadu
1. Církevní orgány a poslanci do shromáždění se povolávají tajnou volbou nebo aklamací.
2. Není-li dále stanoveno jinak, je zvolen ten, kdo dosáhl nadpoloviční většiny platných hlasů. Nedosáhne-li se potřebné většiny, koná se užší volba. Při rovnosti hlasů rozhodne los.
3. Volitelní jsou členové příslušného sboru, kteří mají hlasovací právo, dosáhli pro volbu požadovaného věku a splnili ostatní podmínky požadované církevním zřízením a řády.
4. Ztráta způsobilosti k volbě má za následek ztrátu úřadu samého, pokud není v církevním zřízení stanoveno jinak.
5. Pozbude-li člen církve úřadu staršího nebo kazatele, ztrácí úřady, do kterých byl jako starší nebo kazatel zvolen.
Řád o správě církve čl. 29. – Působnost konventu odst. 1., bod k)
Kromě úkolů stanovených Církevním zřízením přísluší konventu zejména:
volit na čtyřleté období poslance na synod. Počty volených poslanců pro jednotlivé senioráty jsou stanoveny takto: pražský 4, poděbradský 2, jihočeský 2, západočeský 2, ústecký 2, liberecký 2, královéhradecký 2, chrudimský 2, poličský 2, horácký 2, brněnský 4, východomoravský 6, moravskoslezský 4, ochranovský 2. Volí se vždy rovný počet farářů a starších a stejný počet náhradníků.
Řád o správě církve čl. 37. – Členství v synodu odst. 1.
Seniorát vysílá na zasedání synodu poslance zvolené konventem podle čl. 29 odst. 1 písm. k) tohoto řádu a dva poslance virilní.
9) Církevní zřízení §9 odst. 4.
Uprázdní-li se předčasně místo člena staršovstva, nastupuje na uvolněné místo náhradník, který zastává funkci do konce funkčního období člena, na jehož místo nastoupil. Obdobně jako ve staršovstvu se postupuje při povolávání náhradníků ve všech orgánech volených v církvi a v jejích zařízeních s výjimkou synodní rady a seniorátních výborů.
Vytvořeno: 25.10.2022
Aktualizováno: 10.11.2022